Cik & Cik puan yg vogue de' vast

Tuesday, 7 February 2012

Mehun goreng

Dengan lafaz bismillah. CPP mulakan dengan bertanya khabar. Ape khabar penonton dirumah? Ape khabar penonton di studio? Sehat ke? Ada baik ka? Harini bertemu kite kembali dalam rancangan "kelentang kelentung". Hokey tanpa membuang mase CPP harini nak memperkenalkan masakan mehun goreng kampung terSIMPLE yang boleh dicube oleh cik akak yang baru nak belajo memasak yer.

Seperti biasa kite mulakan dengan bahan-bahan:-
1. Bawang merah kecik (ditumbuk)
2. Bawang putih (ditumbuk)
3. Ikan bilis (ditumbuk)
4. Lada cili (ditumbuk)
5. Serbuk lada putih
6. Garam, perasa.
7. Sayuran (suke kamoo la nak letak sayo ape)
8. Ayam cicang pun boleh. Fish ball ke fish cake ke..(aikks ikut suke kamo la)

Cara nak masak pulak :-
1. Macam biasa kite tumis semua bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan ayam atau fish ball atau ape-ape je la yg kamo mahu. Kacau hingga rata hingga masak.
3. Masukkan garam dan perasa.
4. Pecahkan telur.
5. Masukkan mee hoon yang dah di celur, kacau hingga rata.
6. Masukkan sayur. Siap

Mudah kan...jum layan gambo.





Lapo tak?? Lapo tak??? Jom try masak..

*my fevvy nih*

4 comments:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

ayam goreng tue nampak sedap..

CPP said...

BSB : ayam goreng biase jek..maleh la nk bubuh rempah...

Mama Gee said...

sedapnyaa...slurpppppppp

CPP said...

ikut tekak sendiri je kak.....so sedapla kan...masak sendiri makan sendiri..x sedap pun dediam je...haha