Cik & Cik puan yg vogue de' vast

Sunday, 11 December 2011

Weekend menu

Salam pagi ahad. Terlalu excited CPP harini bila dapat beronline dirumah. Yela kan selame ni nak on9 memang kat upis je curik2 waktu kerje. Padahal kat upis cctv terpacak atas kepale. Dapat on9 ni pun hasil pinjaman sementara notebook adik dan hotspot yg akses kan 1 hari percume (kirenyer ni testingla, kalau ok boleh continue guna..kalau line cam siput sedut, terpaksela gune perkhidmatan lain)

Ok aktiviti harini berjalan dengan lancar. At first kene buat rutin mingguan iaitu mewangikan rumah. Hehehe, bila rumah dh wangi, boleh la bersilat kat dapo plak. Menu arini ikan pari goreng berlade. Layan jela menu tu sebabnye mood memasak agak ke parit harini. Keke..jumla jengah dapo MASTER CHEF uuppsss..dapo CPP  la....york RIKKI..


Ini bumbu nyer ye.. cik puan-cik puan semua. Ade yang nak tahu bumbunye ke? Ok bumbu nye ialah...jum cekidot : Bawang besar, bawang putih, serai, cili padi, halia semua bumbu ni ditumbuk halus ye.



Ikan pari ni digoreng menggunekan minyak, ikan tu digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.



Ni plak ikan goreng yang dah dimasak bersame-same bumbu yg dtumbuk tadi. Silalah campak-campak hingga ikan dan bumbu mesra alam yer. Kalau CPP masak, suke bebenolah campurkan dengan daun limau purut. Tapi dek kerane malas nk ke kedai, tak wujudla daun limau purut tu dlm masakkan ni.


Ni pulak sayur sawi masak lemak. Incik papa yang request. Katenyer anak-anak boleh makan.Almaklum ler anak-anak CPP suke bebeno makan berkuah.


Ok so menu weekend, ikan pari goreng berlada + sayur sawi masak lemak. Ikan pari yg tak dimasak bersama bumbu tu opkos la untuk my kido's.


Ok ni CPP intepremkan incik papa yang tak suke bergambo, tapi suke mengacau CPP mase masak. Tapi  incik papa ni suke mengacau puan mama semasa makanan dikuali itu hampir masak dan sedia untuk dihidang. Katenyer biar dia menjadi juri ...Hishhh APEKAH?????

* alhamdulilah rezeki harini, esok makan ape pulak ye*

2 comments:

Mama Gee said...

Perghhh terliooonyaaaaaa

cik puan pe'pel said...

sesekali makan camni besh jugak kak