Cik & Cik puan yg vogue de' vast

Thursday, 5 January 2012

Ape masalah NYER???




Eh!! eh!!! kenape ko sekolahkan anak ko kat situ?
Kenape tak sekolahkan kat tadika Rama-rama? sebab bayarannya diluar kemampuan
Kenape tak sekolahkan kat tadika Adwa? jawapan sama seperti diatas
Kenape tak anto perpaduan? awal² dh hantar borang tapi untuk 5 tahun kene select (cikgu pilih anak kwn² dia je. ngelat sungguh. pasni tak ingin anto anak kat situ lagi. dengan muke cikgu yg eksyen camtu. belagak tol baru jd cikgu tadika tu pun just pembantu cikgu je)
Kenape tak anto kemas? tak anto borang. org kate kemas asik nyanyi² je
Kenape tak anto TAJ? tak anto borang jugak sbb buku tak boleh bawak balik, makan pun ari² roti ngn teh o
Kenape tak anto 3Q? jawapan sama dengan soalan 1
Kenape tak anto Nuri? jawapan sama seperti soalan ke2 last

Kat sini abang azim belajar :-
* Iqra
* Hafazan
* Doa harian
* Bahasa Arab
* Jawi
* Bahasa Melayu
* Bahasa Inggeris
* Matematik
* Sains
For sure la 5 mata pelajaran yang pertama, CPP sangat kurang menitik beratkan. Pengakuan ikhlas dari CPP. Memang betul CPP tak ada masa mengajar tentang agama. Selalu kat rumah sempat mendengar abang azim mengaji alif ba ta. Itu pun sebelum dia pergi ngaji waktu malam. Yang sempat CPP buat ajar dia baca doa makan, doa tido, doa meninggalkan rumah.

Pada mata pelajaran yang lain, abang azim ada jugak belajar dengan abang azri. Astro pun ade menyiarkan subjek itu. Internet jangan cakap la banyak boleh refer. Tapi bab agama, kerohanian ni amat sedikit dan jarang kita terapkan kepada anak².

Sekurang-kurangnya CPP dapat membantu abang azim mengenal ilmu agama dengan lebih baik. Sekarang ni banyak yang bertumpu kepada english and chinese. Ye itu memang tak dinafikan sebab in future bagi mereka yang tahu language lebih dari bahasa ibunda peluang mereka amat cerah untuk bekerja di tempat lain. Tapi bagi CPP paling utama agama islam.CPP nak anak-anak lebih kenal ayat-ayat al-quran berbanding yang lain.Terpulang kepada ibubapa kan. Kita sendiri mencoraknya.

psst : semalam papa tanya abang azim camni :-

papa : kat sekolah tadi belajo ape?
azim : tulis² atas kertas
papa : itu je?
azim : eh! ade..ade..cikgu ajo ngaji pastu makan..makan nasi ade ikan bilis, ade kacang ade air.
papa : (nasi lemak la tu)
azim : papa tadi kan cikgu kata kalau nak kencing jangan berdiri. tak baik tau papa. cikgu yang cakap.
mama menyampuk : yeke?
azim : a'aa cikgu cakap tapi kenape azim selalu kencing berdiri ? kan tak baik dose.
mama and papa : saling berpandangan dan dalam hati kami ya ALLAH betul kami leka dalam mendidik anak-anak. Anak sekecil azim dah tau apa yang boleh, apa yang tak boleh. Alhamdulilah lepas ni mungkin banyak lagi yang azim akan tahu. Mungkin jugak boleh tegur mama dengan papa pulak.

*ya Allah sesunggunya aku hamba mu yang leka dan lalai. berikan la aku petunjuk kejalan mu ya Allah*

6 comments:

missxiera said...

sy pown salah sorang student pasti akk..iALLAH berjaya ank akk nanti..hehe..tp sy xde lah berjaya..even skolah mane2 pown,tp diakhir zaman ini,kite kene titik beratkan agama pada anak2 sjk dr kecil lagi..hehe :) ..comel ank akk,pasti mane??

iza azuwa said...

sekolah mana pn sama jer ros,even yg mahal2 bagai tu pn lum tentu student dia lebih pandai dr tadika pasti

cik puan pe'pel said...

adeq xiera : akak sekolahkan dia kat pasti taman utama, pekan nenas. mudah-mudahan kan deq.doa ibu hanya yg terbaik tuk anak-anak. tak kesahla sekola mana pun.

cik puan pe'pel said...

IZA..thanks la...entahla tetibe emo plak..ade yg membanding-bandingkan..sedih

ieda said...

salam kenal dari akak dik ..
wah cutenye aban2 ada kelas fardhu ain yee ;)

cik puan pe'pel said...

w'slm kak ieda. tu anak aina yg no 2. dia masuk tadika PASTI kak...salam kenal jugak. thanks sudi singgah blog aina..